×
Home Werkbeleving Actueel & Cases Contact

Ondanks vele vrije dagen in april en mei, geen extra werkdruk in deze maanden

April en mei kennen standaard een aantal officiële vrije dagen, zoals Pasen, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren. Zorgen deze officiële vrije dagen en andere vakantiedagen voor een hogere werkdruk? Of leiden deze juist tot een betere werk-privé balans en daardoor een lagere werkdruk? Flycatcher heeft in mei 2018 een onderzoek uitgevoerd onder een representatieve groep van 1.500 werkende Nederlanders naar de relatie tussen officiële vrije dagen / vakantiedagen en de werkdruk die men ervaart.

Uit het onderzoek blijkt dat men ondanks de vele officiële vrije dagen in april en mei, in deze maanden geen hogere werkdruk ervaart. De meeste werkdruk wordt ervaren in november en december, terwijl de minste werkdruk wordt ervaren in februari en maart. Daarnaast is er geen verschil in werkdruk tussen werkenden die alle vakantiedagen opnemen en werkenden die een deel opnemen. Eén van de oorzaken van een hoge werkdruk is het gevoel hebben dat het werk nooit af is. Uit het onderzoek blijkt wel dat mensen die dit gevoel sterker hebben, minder vaak al hun vakantiedagen opnemen dan mensen die dit gevoel minder / niet hebben.

Verschillen tussen sectoren
Hoewel blijkt dat de werkdruk niet samenhangt met het aantal vakantiedagen of de vele officiële vrije dagen, verschilt de werkdruk gedurende het jaar wel per sector. Zo kent het onderwijs uitschieters in de maanden juni, september en december, terwijl dit in de zorg het geval is in de zomermaanden juli en augustus. Juist deze uitschieters, beter bekend als piekbelastingen, blijken in alle sectoren bij uitstek de grootste oorzaak van een hoge werkdruk te zijn. Ook onverwachte situaties op de werkvloer en onduidelijkheid over taken / verantwoordelijkheden zijn veel voorkomende oorzaken van een hoge werkdruk.

Verklaringen voor pieken in bepaalde maanden zijn in het onderwijs de afsluiting van het schooljaar, het begin van het nieuwe schooljaar en het einde van het jaar samen met verschillende officiële vrije dagen in december. In de zorg zijn de pieken te wijten aan minder personeel als gevolg van de vakantieperiode.

3 meest genoemde oorzaken hoge werkdruk
Bijna helft van de Nederlanders neemt deel van vakantiedagen mee naar volgend jaar
Gemiddeld heeft de werkende Nederlander 26 vakantiedagen. Het aantal vakantiedagen is sterk afhankelijk van de bedrijfsgrootte. Hoe meer medewerkers het bedrijf heeft, hoe meer vakantiedagen medewerkers doorgaans hebben. Van de 26 vakantiedagen, neemt twee vijfde van de werkende Nederlanders minder vakantiedagen op dan ze hebben (gemiddeld 7 vakantiedagen minder per jaar), het overige deel neemt wel alle dagen op.


Gepost op 18 mei 2018

© 2024 - Flycatcher Internet Research